Lapkričio 27 d. 17.30 val. KNYGYNE-SVETAINĖJE „PRIE KATEDROS“ viešėjo Bernardinai.lt komanda:  redaktorius Andrius Navickas, Kun. Kęstutis Dvareckas, Gediminas Kajėnas ir Donatas Puslys.

 

100_5481  100_5497

 

 

 

 

 

 

 

Keletas vakaro minčių

Andrius Navickas:

Visi esame priklausomi nuo nuodėmės <…> Visi mes mirtinai sergam nuodėme, bet yra Išganytojas.

Svarbu suvokti, kas yra priklausomybė. Tampame priklausomi tada, kai mums negera būti su savimi ir tą negerumą bandome pašalinti alkoholiu, narkotikais.

Kiekviena priklausomybė turi tą pačią struktūrą, kaip ir nuodėmė: žada daug, duoda mažai, atima viską.

Jei mano artimas serga nuo priklausomybės, turiu pavesti šį žmogų Dievui, vietoj to, kad pats neščiau šią naštą.

Tu – Dievo meilės pergalė prieš nebūtį.

Jei žinote apie kurį nors televizijos personažą daugiau nei apie savo sutuoktinį, vaikus, tėvus, laikas eiti pas psichoterapeutą, nes tai jau priklausomybė. Priklausomybė nuo alkoholio greitai pajuntama, nes dvokia. Kai esi priklausomas nuo televizijos – dvoko nepajusi. Tačiau smegenys dar ir kaip dvokia.

Kai bandome save taisyti kokiais nors produktais – tai jau priklausomybė.

Kun. Kęstutis Dvareckas

Jei norite padėti sergančiam nuo priklausomybės, turite patys pradėti sveikti.

Priklausomybė – visos šeimos liga <…> Jei šeimos nariai tampa neįgalūs atsiriboti, tampa sergantys.

Didžioji dalis artimųjų viską daro, kad priklausomybę turintis žmogus sirgtų. Kartais – iš klaidingai suvoktos krikščionybės.

„Jei reikia, tu manęs nekęsk, bet aš nebūsiu tavo ligos bendrinikas“ (A. Alekseičikas). Tai meilės kaina, kurią artimieji yra kviečiami mokėti.

Kai artimieji pradeda elgtis kitaip, nei sergančiajam nuo priklausomybės įprasta, tai gali būti proga keistis.

Jei kitų ligų atveju yra gražu sergantį pavaduoti, tai priklausomybės atveju, jei pavaduojama (pareigose, darbuose, atsakomybėje), tampama ligos donoru.

Priklausomybė – liga, kuri paliečia psichiką, dvasią, socialumą. Reikia grupės žmonių, kurie padėtų. Puikybė, jei galvoji, kad gali atstoti priklausomybe sergančiam žmogui ligoninę.

Tai mitas, kad didžiausia sergančio priklausomybe bėda yra svaigalai. Bėda ne svaigalai, o vidiniai įplišimai, žaizdos. Todėl klaida atimti svaigalus. Priežastys, kurios kelia įtampą ir skausmą, atėmus svaigalus, išlieka. Atėmus svaigalus atimami nuskausminamieji.

Visada tenka grįžti į tą pasaulį, iš kurio bėgi, tik kiekvieną kartą sugrįžti į dar blogesnį.

Priklausomybė – lėtinė savižudybės forma.

 

Renginyje pristatytos naujausios knygos: Henrikas Gudavičius. „Laiškai iš kaimo“, G.K. Chesterton „Šv. Pranciškus iš Asyžiaus”, “Tik ėjimas keliu: pokalbiai su dvasininkais”, “Sveikas, gyvenime: apie priklausomybę, kopriklausomybę ir sveikimą”, naujausias žurnalo “Kelionė su Bernardinai.lt” numeris.

100_5505  100_5510100_5507  

Taip pat skaitytojai skubėjo įsigyti A. Alekseičiko “Gyvename kartą, bet kiekvieną dieną” bei A.Navicko “Kelio bendrija” knygas.

Daugiau nuotraukų…